Az együttérzés főnév jelentése inkább a rosszban osztozkodás. Osztozás más érzéseiben, főleg a szomorúságában, gyászában. Megnyilvánuló részvét egy bajba jutott egyén felé. Lehet ez önpusztító szánakozás is, abban a hitben, hogy segítünk a másikon.

Az együtt érzés egy egészen mást jelent nekem. A magyarázatot egy nagyon régi történettel kezdem. Valamikor, mondjuk időszámításom előtt, amikor barátokkal kicsit poharazgattunk és beszélgettünk, valaki az emelt hangulatban előhozta, hogy a lelki kapcsolat és a testi szerelem…… Kapatos témája volt, hogy ő bizony nem kedveli a maszatos testi kapcsolatot, jobban értékeli a lelkit, ami mélyebb és tisztább. Nem lehetett ebben semmi komolyat találni, és tudtuk, hogy neki már nem kell olyan gyakran töltögetni.  Harmincas és negyvenes hormonjaink csak kacagtak ezen, sőt, ő sem gyakorolta ezt. Akkor ez csupán vicc volt! Ma meg valami hasonlót éreztem meg!
Valamit megéreztem, ami nem poharazgatós tréfa, hanem egy teljesen új az életemben. A kapcsolatok nagyon sokfélék, mélységükben és milyenségükben is. Van, amikor nem empatikusak vagyunk csupán, hanem együtt is érzünk a másikkal, sőt ő is velünk. Néha még találkoznunk sem kell, hogy érezzük a másikat. Nem szorulunk támogatásra, elég önálló személyiségek vagyunk, nem panaszkodunk egymásnak. De érezzük egymást!

Amikor a szeretet nem adni akar, és nem is követel érte semmit, akkor megjelenik egy meditatív állapot, amiben, mint illat a virágban, ott az együtt érzés. Különös állapot és helyzet. Kell hozzá biztosan elég élettapasztalat, hogy eljuthassunk idáig. Egy aranyfonál, egy kapcsolódás, ami nem igényel magyarázkodást, csak van, és mégis pontosan tudjuk, hogyan érez a másik. Nem kell kérdéseket feltenni, mögöttes szándékokat keresni, értelmezni a mondandót. Csak lenni egymásnak. Ez nem csupán együttérzés, hanem együtt érzés!

Szeretünk minősíteni, mindent bedobozolni, tudni akarjuk pontosan, hogy ki kicsoda és micsoda. Milyen felesleges pedig! Elfogadni egymást, a másikat és mellette élni a saját életünk. Amióta erre képes vagyok, azóta az érzelmek egy teljesen új dimenzióban mutatkoznak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram