Vidám és kedves tavaszi hónap. Amikor már jó az idő, nem burkoljuk be magunkat meleg ruhákba. A hosszú téli napok után hirtelen több időt töltünk a szabadban. Be is bútoroztam a teraszom, a kiülőt és a virágokat is elrendeztem.


Április hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el. Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése „megnyitni”. Ez utalás az ekkor kinyíló természetre.


Tóth Árpádtól
S átsuhansz a városon,
Bérházak felett,
Felragyog sugároson
Sok vak emelet:
Reszkető, bibor varázs,
Vén kémény fala,
Lányszemszínű kék parázs
A szelíd pala.
Mély, sötét udvar felett
Négyszögű egen
Táncos lábad emeled,
Mint halk szőnyegen.


Ma átrendeztem a szekrényem. Hátul a téli holmi, elől a tavaszi és nyári. Sokkal jobb kedvem lett a vidám színektől! Esőkabátok és rövid kis dzsekik kellenek már. Lenge és tarka ruhák, pólók és blúzok kerültek az első sorba. A vastag harisnyák ideje is lejárt, kell néhány vékony, finom harisnyanadrág.


A cipők is új sorrendet kaptak. A csizmák és bakancsok egyelőre pihenni mennek. Kedvenc könnyű sportcipőim lesznek az elsők. Hűvösebb reggeleken és esős napokon rájuk van szükségem.


Aranyosi Ervin Április köszöntő című verséből
Hát kedves április,
ami engem illet,
nézem szép világod,
ami verset ihlet.
Barackfa virágzik,
cseresznye bont lombot,
fű festi zöld színre,
a mezőt, a dombot.
Madarak dalára,
szélúrfi lejt táncot,
virágozni hív most
orgonát, akácot,
aranyeső szórja
aranyszín virágát,
sárgán irigykedve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram