A kacatok őrzése kapaszkodás az érzelmi terheimhez. Mi is a kacat? Nekem a fogalom tartalmán kívül, minden olyan dolog és tárgy, amit nem használok rendszeresen, csupán birtokolni akarom. Ebbe nálam nagyon sok minden beletartozik. A dísztárgyakon kívül azok a konyhai eszközök, melyek vannak, hogy legyenek, de alig használjuk. Nagyon sok késünk volt például a háztartásunkban.

A stresszes életmódom, az alvászavarom miatt, nagyon átformáltam a környezetem. Megleptek a tapasztalataim, nem számítottam arra, hogy mennyire gyűjtögető a társadalmi környezet, a megfelelni akarás, a kifelé mit is mutassunk magunkból! Már évek óta élek a leegyszerűsített háztartásomban, és elmondhatom ezért, semmi sem hiányzik a hétköznapokban. Utólag elemezve, nem is értem magunkat, miért ölünk annyi pénzt haszontalan dolgok megszerzésébe?

Férfiak most biztosan átkot szórnak a fejemre, a számtalan barkácsgép szükségességét is vitatom. Volt, amit még az eredeti csomagolásában adtam tovább. Rengeteg aprósággal vesszük körül magunkat, melyek elő sem kerülnek a fiókból, szekrényből. Amikor elhunyt hozzátartozónk lakását ürítettük ki, akkor megfogadtam, hogy én megfontoltabb leszek.

A szekrényeim sem roskadoznak a felhalmozástól. Mégis elég a konyhai textil, az ágynemű, törölköző. Sőt, kifejezetten kellemes, amikor valami hiányzik, és azt az egy dolgot pótolnom kell! A ruhákra is érvényes mind ez. Amit nem hordok, arra valószínűleg nincs is szükségem. A kicsi lakásomban is marad tágas tér, van helye mindennek, ami mégis van. Gyors a takarítás, biztosítható az állandó rend.

A legnagyobb hozadéka a szemléletváltásomnak, a nyugalom. Minimalista környezetben könnyebb elérni a harmóniát. Rendben tudom tartani, nem zavar a mindenütt van valami, nem akad meg a szemem érzelmekkel terhelt tárgyakon. Bevallom, eleinte nagyon furcsa volt, hogy az életem emléktárgyai eltűntek, de egy idő után megéreztem, hogy azok csak tárgyak voltak, az emlékek bennem vannak. Végül is, nem viszek magammal semmit, úgy távozom, ahogy megszülettem. A gyerekeim pedig a saját háztartásukban birtokolják a szükségest, és nem lesz fontos egy kiürült háztartás holmijait elosztani. Felhalmozás helyett emlékeket hagyok! Minden lehetőséget megragadok most, hogy legyenek közös élményeink, melyek majd megmaradnak. A mami nem egy porcelán a polcon, hanem egy egyéniség, akivel átélhettek szép pillanatokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram