Mindenki másképpen reagál az élet dolgaira. Számtalan tulajdonságunk, egyéni jellemzőnk befolyásolja, hová helyezzük a hangsúlyt életünk során. Egy barátom sokat használja a szolgálat szót az emberi kapcsolatait minősítve. Engem bosszant ez, mert nem értem, mit is akar ezzel. Időnként kibeszéljük a témát, de sosem tudjuk meggyőzni a másikat a saját nézőpontunkról. Most találkoztam valamivel, ami mélyebbé tette a hitem a szolgálatról.

            Sok ember van, akinek elcsúszik az egyensúlya és kibillen. Akinek az élete csak a munkáról szól, minden egyebet annak rendel alá, az egy kibillenés. Múlnak a dolgos évek, megérkezik az idős kor, és akkor ő ott áll és nincs semmije. A munka körül forgott a világa, elveszítette. Nincs más. Nem talál a hátralévő időre kapaszkodót. Igyekszik a környezete támasz lenni, de hiába. A hosszú szolgálat alatt annyira kötődött életének dolgozós részéhez, hogy nem érdekli más, nem köti le, nincs semmi mása. Megrendítő. Sőt, rémisztő, hogy nem lehet megmenteni ebből az állapotából!

            Nagyon nehéz megtalálni a helyes arányokat, azokat, amelyek nekünk helyesek. Amelyben egészségesen elvagyunk, nem billenünk ki. Egy emberöltő alatt kutatjuk ezt! Néha ez a hangsúlyos, néha meg az. Az összkép azonban, kiegyenlítődést kell, mutasson, ahhoz, hogy a maradék húsz, harminc évünket is elégedettségben éljük át. Ha egy szolgálatnak rendeled alá az életed, túl nagy kockázatot vállalsz!

            Az egyensúlyvesztés persze sok irányba lehet, mindegyik egyformán kockázatos. A hobbi és szórakozás szolgálata idősebb korodban megélhetési gondokat okoz. A vagyon és pénz üldözése magányos öregséghez vezet. Családom az életem nagyon fontos pillére, de bizony, ha a szolgálatot csak ennek rendelem alá, a végén teherként csünghetek majd a szeretteimen. Sorolhatnám tovább, de nekem most ezeken a területen születtek személyes tapasztalataim.

            Szomorú tapasztalatok ezek, rossz látnom a másik ember elkeseredését. Tanulni kell ezekből, amíg nem késő! Ahová figyelsz, ahol erőt és figyelmet mutatsz, ott erős leszel. Amitől elfordulsz, hanyagolod, ott űr keletkezik, amit egy idő után már nem lehet megtölteni. Ne szolgálj egyet minden áron, akarj egész lenni! Nem vagyunk mindenben jók, mégis, a teljességre törekvés nagyon fontos!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram