A gonosz általános szóhasználatban a jó ellentéte. A szó azonban egy rendkívül tág fogalom, amelyről minden vallás mást gondol. A szó utalhat az erkölcsi gonoszságra, amely a gonosz szó hagyományos jelentése vagy a természeti gonoszságra. A vallások a gonoszt általában a természetfeletti jelenségekhez kapcsolják. A fogalom meghatározása változó, mint ahogy a motivációja is. A gonosz fogalmához általában olyan érzelmeket társítanak, mint a düh, a bosszú, a tudatlanság, a gyűlölet, az önzés és a pusztítás.


A Bibliában:
És Isten látta, hogy az ember gonoszsága nagy volt a földön, és hogy szívének gondolatainak minden képzete folyamatosan csak gonosz volt. (Mózes 6: 5, KJV)


Bár a gonosz valódi jelentéséről lehet vitatkozni, és sokszor nehéz meghatározni, az igazság az, hogy felismered a gonosz embert, ha találkozol vele. A gonosz szívűek könnyen felismerhetők, ha tudod, milyen jelekre kell figyelni.


A könyörtelenség. A gonosz ember nem bánja gonosz tetteit, sőt örömét leli benne. Ha próbálod ráébreszteni a rosszindulatú cselekedetére, visszatámad és meggyőz, hogy az igazság az csak az ő igazsága lehet.


Élvezi mások szerencsétlenségét. Nem képesek átérezni mások küzdelmeit, nem éreznek empátiát, sőt viccesnek és mulatságosnak tartják azt. A hideg, gonosz szív veszélyes, mert még jobban bántja azokat, akik elesettek.


Irányító és manipulatív. A gonosz emberek meg akarják őrizni az irányítást mindenki felett, és ehhez manipulatív taktikákat fognak alkalmazni. A gonosz emberek gyakran csak azért lesznek kedvesek hozzád, hogy később megkapják tőled azt, amire szükségük van, például pénzt. Viszont megszállottan irányíthatják életed minden részét, és emiatt aljasnak tűnhetnek.


Felelőtlenek. A gonosz szívnek nincs erkölcsi iránytűje. Bármit megtesznek a nélkül, hogy felelősséget vállalnának a másoknak okozott fájdalomért.


Nem ismerik az alázatot. A gonosz szívűek tele vannak büszkeséggel, és azt hiszik, hogy jobbak, mint a körülöttük lévők. Hiányzik belőlük az alázat, és arrogánsnak tűnnek. Foggal-körömmel küzdenek azért, hogy bebizonyítsák, mindig igazuk van.


A kegyetlenség. Ez különféle formákban jelentkezhet. Komoly károkat okoznak, ami miatt mások kórházba kerülnek vagy ők maguk börtönbe kerülhetnek.


Érzéketlenné vált más gonoszságára. Akinek hideg és gonosz szíve van, nem úgy fog reagálni a világ gonoszságára, mint te. Ahelyett, hogy érzelmileg megindították volna a szörnyű események, úgy viselkedhetnek, mintha ez egyáltalán nem zavarná őket. Nem fognak az áldozatok és családjaik szenvedésével törődni.


Csak egyet tehetsz, ha ilyennel találkozol. Jó messzire futsz tőle!

A végére még egy a Bibliából:
Legyetek azért tökéletesek, miképen tökéletes a mennyei Atya. (Máté 5:48, KJV)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram