Vannak napok, amikor semmi étvágyam nincs. Ezeken is figyelnem kell az étkezésre. Különösen a reggeli fontos. Az egyik kedvencem ezekre a reggelekre a zabkása.
Leforrázok 3 evőkanál zabkását. Amikor már nem forró, teszek hozzá még finomságokat. Ma aszalt tőzegáfonya, citrom, méz és reszelt alma került hozzá. A reszelt alma Anna barátnőm ajándéka. Egészségesen, cukor nélkül eltett reszelt alma. Most kibontottam az üveget, tehát tovább már a hűtőben fogom tartani.
A zabpehely egyik fontos hatását a gyomor-bél rendszerre fejti ki. A zabpehely főzése során képződő nyálka elősegíti a gyomor és a nyombél hegesedését, megakadályozza a gyomorrák kialakulását. Zabpehely - remek rostforrás. ami a rendszeres béltisztításhoz szükséges. A zab másik tulajdonsága - a koleszterinszint csökkentésének és a vérrögképződés megakadályozásának képessége. Ezért az étrendben szereplő zabkása segíthet csökkenteni a szívbetegségek és az erek kockázatát.
A zabpehely különösen hasznos a nők számára. A "szépségvitaminok" tartalma miatt az A és E javítja az arcbőr és a haj állapotát. A zabpehely hasznos a szellemi munkát végzők számára, mert javítja a memóriát, a koncentrációs képességet és pozitív hatást gyakorol a mentális folyamatokra.
Sok jó tulajdonsága ellenére nem fogyasztom állandóan. Nem pótolja az egészséges reggelit. A helyesen összeállított reggeli tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot, fehérjét, egészséges zsírt. Fedezze a napi tápanyag bevitel 20-25 százalékát.
Teljes kiőrlésű kenyérből készített pirítósomhoz leggyakrabban tojást fogyasztok, kicsi szalonnát és valami zöldséget. Kedvelem a csípős paprikát vagy a lilahagymát. Ha hagymát fogyasztok a reggelimhez, akkor a mosogatás alatt elrágok egy kis citromot, ami elveszi a lehelet jellegzetes hagyma szagát.
Megfelelő mennyiségben kell folyadékot is fogyasztani reggel. Sok vízzel kezdem a napot. Utána jöhet a laza és nagyon hosszú kávé és tea. Cukrot nem fogyasztok, mézzel édesítek.