Ma uborkából és almából, erős paprikával és citrommal, pici sóval készítem az italom. A fő alkotóelem az uborka, alma a szokásos íz és állagnövelő. Szeretem gyömbérrel, de ma inkább 5-6 karika csípős paprikát teszek hozzá. Fél citrom leve és só kell még bele. Megmosom és felaprítom mindezeket, aztán mehet a turmix gépbe. Először csak kevés vizet teszek hozzá a pépesítés miatt, majd egy literre hígítom.
Az uborka jó tisztító hatású. Kalóriában szegény. Lédús és sok ásványi anyagot, káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat tartalmaz. Sokféle vitamint tartalmaz, B-vitaminokat, C-vitamint, A- és E-vitamint. Ha éhgyomorra fogyasztjuk tisztító hatású. Kedvező hatású a gyomor működésére. Magas Kálium tartalma miatt vízhajtó hatása van.
Erős paprikával ízesítem most. A csípős paprika kapszaicin tartalma nagyon jót tesz a testünkkel. Először is gyulladáscsökkentő hatással bír. Felpörgeti a vérkeringésünket. Ezzel javítja az anyagcserénket is, fokozza a zsírégetést a testünkben és a májban különösen. Csökkenti a vérzsír mennyiségét. A tévhittel ellentétben, nem árt, hanem jót tesz a gyomrunknak. Enyhíti a fekélyesedés kockázatát és segíti a gyomornedvek termelődését.
Frissen készítem el és délig el is fogyasztom. Így hat a legjobban a szervezetemre. Hasznos a tél előtt feltölteni vitaminokkal a szervezetünket, és egy jó méregtelenítés mindig fontos. A karácsonyi nagy lakomák előtt és a téli kalóriadúsabb táplálkozás miatt is okos dolog megtenni.
Azokon a napokon, amikor készítek magamnak zöldség vagy gyümölcs smoothit, nem eszem levest az ebédhez. Általában húsételt fogyasztok ilyenkor. Nekem ezek így harmonizálnak. Nem kell fogynom, inkább a méregtelenítő és egészségmegőrző hatás miatt csinálom.