Nem igaz, hogy így neveltek, inkább valami megfelelési kényszerből lettem engedelmessé. Ezer oka lehet, például munkahelyi ártalom, hisz a személyes példámmal tudom a gyereket nevelni, hát alap, hogy a tanítója szabálykövető legyen. Nekem az engedelmesség ezt jelenti, holott ez így csak része az egésznek.
Ez a főnév jelentésében hordozza a szabálykövetésen túl, más parancsának, utasításának végrehajtását is. Lehet, hogy amit én életem során ésszerű kompromisszumnak neveztem, az valójában engedelmesség? Lehet. Ha a szó szinonimáit nézem, akkor a kötelességtudó és a készséges bőven belefér, de a szófogadó már közel sem. Megyek a magam feje után, nehéz kívülről irányítani.

Erről a fogalomról a legjobb, amit olvastam, Osho egyik tanítása. Az oroszlán a birkák között. Ismeritek, ugye? Amikor egy oroszlán a birkák között nevelkedik, és nem tudja önmagáról, ki is ő. Megy velük birka módon. Egy öreg oroszlán megmutatja neki a tó vizében az igazi arcát, akkor világosul meg. Attól kezdve egyedül jár.
A társadalomtól kapott személyiségünk a tömeget szereti, mert abban védve érzi magát. Birka létben követjük a tömeget, nem kell felelőséget vállalni, csak haladni leszegett fejjel. Viszont, ha levetem a személyiségem, és egyéniség leszek, vállalom önmagam, egyedül kell járnom, mint az oroszlánnak. A saját egyéni utamon.
Vitatkozhatnék itt most magammal, oda és vissza, melyik a jobb és mik az előnyei és hátrányai. Az már lerágott csont. Magamnak egyszerű választ adok a kettő élet közötti különbségre. Ha lusta vagyok, élek birka életet. Ha merek és van erőm hozzá, lehetek egyéniség. Nem minősítek, mert mindkettő hordoz előnyt és hátrányt, jó és kevésbé jó tulajdonságokat. Erről magam dönthetek, és ez benne a legjobb.

Szegjem meg az egyik legfontosabb szabályt? Na, csak egy kis naplóbejegyzés kedvéért! Engedelmes egyéniség vagyok. Nem tudom követni a tömeget, az nekem túl lassú. De igazi magányos oroszlán sem vagyok, mert a szabálykövetés és a kötelességtudat erősen befolyásolnak. Remélem, hogy az a mix, ami végül kialakította az énképemet, nem tett negatív egyéniséggé!

Legyen kellemes és szép napotok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram