A megélt érzelmeimre reagál a testem. Azonnal és jól körül határolhatóan. Ha van bennem elég testtudatosság, akkor azonosíthatom és tehetek róla, hogy elfogadható irányba lendüljek, és ne legyenek egészségügyi gondjaim.

A nátha például elfojtott érzelmeket jelent. Nem akarok bizonyos érzelmeimtől szabadulni, megbetegít. A megfázás jelzi, hogy belsőleg hideggé váltam, mert az értelmem szerint élek, és nem veszem figyelembe a valós, szívből jövő érzelmeim. Természetesen, erősítem az immunrendszerem, több vitamint viszek be, enyhítem gyógyszerekkel a tüneteket. De, ha valós gyógyulást akarok, kell törődnöm a lelki hátteremmel is.

Sok hétköznapi kifejezés is született arról, hogy az érzelmeink milyen testi tüneteket okoznak. Hevesen ver a szíve, elszorul a torka, izzad a tenyere, pillangók repdesnek a gyomrában. Mindenki tudja, ezekhez például, milyen érzelmek kapcsolódnak. Megéltük őket, megtapasztaltuk önmagunkon is.

Testünk nem egy független gép, hanem része egy egésznek, a gondolataim, érzelmeim is befolyásolják a jó, vagy rossz működést. A testem reakcióira, megbetegedésére reagálva, meg kell vizsgálnom a lelki hátterem is. Gyógyít, ha meg tudom fogalmazni a testi tüneteket okozó érzelmeket. A teljes gyógyulás része, a lelki zavaraim gyógyítása is!

A testtudatosság nagyon érdekes. Iskolai munkám során számtalan élményem volt, a kisgyerek hogyan tanulja meg a testét, miként fejlődik a tudatossága. Aztán, ma már azt tapasztalom, hogy a korral mennyire romlik is a mozgással kapcsolatos test tudatom. Sok mókás szituációban van részem, amikor a tornán nem tudjuk értelmezni elég gyorsan, hogy akkor a lában és karom, derekam, merre és hogyan tartsam, mozgassam.

A lelki életünk testtudatossága pedig szinte teljesen kimarad az életünkből. Nem képezzük és gyakran egyáltalán nem is veszünk erről tudomást. Gyanítom, a legtöbb ember, ezt teljesen figyelmen kívül is hagyja. Kapkodja a gyógyszereket és nem gondolkozik azon, ez a testi tünet milyen háttérrel is bír az életében.

Az orrom eldugult a sok stressztől. Az orrcseppen kívül lazítanom is kell a gyeplőn. Kikapcsolódok tehát a taposómalomból, hogy gyógyuljak. A fájó torkom a kimondatlan szavaimat jelzi. Torokfertőtlenítés ezerrel, és átgondolom, mit nem vagyok képes kimondani? Milyen gondolatok vannak bennem, amiket elfojtok és benn tartok? A gyógyulás útja a gyógyszerek és a testtudatosság együttese kezében van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram