Az vagy, aminek hiszed magad. Kezdetben nehéz lesz, de lassan hozzászoksz. Amit elhiszünk magunkról, vagy gondolunk másokról, az sokszor valóra is válik. Ha elhiszed, hogy rossz vagy, egy idő után valóban egyre több rosszaságot követsz el.


A Pygmalion hatás. arról szól, úgy kezeljük a másikat, amilyen a véleményünk róla, a gondolataink, az elvárásunk vele szemben, és ő erre reagálva válik olyanná, amilyennek mi hisszük őt.


Amikor megtanulsz beszélni, leképezed például a fát. Ekkor válik a fa egy gyönyörű, csodálatos, szörnyű, csúnya, vagy bármilyen valamivé. Ugyanezt műveled magaddal is. Magadat is a tudásod és tapasztalatod szerint interpretálod, ítéled meg. Így válsz jó vagy rossz emberré, bűnössé, őrültté, gyengévé, erőssé, széppé, csúnyává. Az vagy, aminek hiszed magad. Tehát a kérdés, minek hiszed magad?


A saját utam ezen az úton, nagyon szemléletes. Gátlásos és visszahúzódó természetem miatt természetesnek vettem, hogy hiába néznek rám, nem látnak. Voltam valaki, a férjem felesége, a gyerekeim anyja, a főnök beosztottja, a barátnőm barátnője, és így tovább. Aztán, amikor a személyiségem már változott, alakult, kidolgoztam magam, egyszer jelentkezett a hatás. Látnak! Engem látnak! Nagyon nagy élmény ennek a megélése. Nem tudom szavakkal leírni azt az érzést, amit jelent ez az egész. Kívül minden ugyan az, csak az önbecsülésem, az önértékelésem, a magamról alkotott képem változott. Nincs kiírva rám! Mégis látszik!


Ahogy dolgoztam magamon, sok más is változott. Nincs minősítés! Nem minősítem magam. Még gondolatban sem szabad! Mindig azt teszem, amit kell, ez alap. A tetteim sem minősítem. Mint egy melléktermék, megjelent, hogy mást sem minősítek. Mindig mindenkiről csak jót feltételezek. Elhagyom a rossz gondolatokat. Ez egyre jobban megy.


Aztán egy édes-aranyos szituációban megvilágosultam. Néha nem merünk hinni valamiben, vagy valakiben, mert annyira jó az nekünk. Hátul valahol az agyamban, a lelkemben megszólal a kisördög. Ennyire naiv vagy? Egy váratlan szituációban szembesültem azzal, hogy nem vagyok naiv. Az pontosan az, aminek látszik. Nem más és nem ellenem van. Lehet, hogy minden barátnőm a feltételezésével sokkol, de az pontosan az, aminek látszik.


Tehát, minden reggel a tükör előtt nézd meg azt a szuper nőt, aki vagy! Szeresd őt, mert ő az, aki az egész életét veled tölti!


"Bízz magadban! Légy önmagad jó barátja, mestere, orvosa és erőforrása. Fontos, hogy tudd: ez a benső vezéred nagyon erős! Atomerő van lelked magjában. Száz életre elegendő energia! Fedezd föl! És élj vele!"
(Müller Péter)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram