Felszálltunk az emeletes buszba és Szpirosz úr útra kelt velünk. Kiváló kiránduló idő és jó társaság. Hurrá!

Ma az Olympos hegységben barangoltunk. A görög mitológia főszereplőinek a lakhelyét néztük meg, pontosabban csak néhány helyszínt. Hellász legmagasabb hegye, Mytikasz csúcs és Zeusz trónja volt ma a célunk. Az Olympos növényvilága nagyon különleges, vannak növények, melyeket csak itt találhatunk meg. A hegység neve régen köznév volt, hegyet jelent. Fiatal hegység földtörténeti szempontból.

Az Enipeus folyó szakdékán mentünk végig. Itt szóba került Orpheusz, a lantos mítosza, kinek a testét, amikor széttépték a fúriák, vére vörösre festette a folyó vizét. Ezért kapta a Bíbor folyó nevet is. Most megtöltöttük a kulacsainkat a finom és friss vizével.

Innen a Platamonasz várhoz vitt Szpirosz úr a busszal bennünket. A vár már csupán falait mutatta meg, de megérte felmászni a hegyre, mert csodálatos a kilátás a szárazföldre és a tengerre is. Jól láttuk a part kanyargó vonulatát és a strandokat is.

Platamonasz

Kanyargó szerpentinen jutottunk fel 700 méter magasra, Panteleimonas faluba. Ez a falucska a történelem során majdnem teljesen elnéptelenedett, de most nagyon aktívak a lakói. A házakat korhűen felújították. Turisták fogadására rendezkedtek be. Gesztenyéseik szépen teremnek, terményeiket, a hegység gyógynövényeit, kecsketejből készült kozmetikumokat, illatos olajokat árulnak. Kicsi tavernáik rendkívül hangulatosak. Sok csillagos éttermeket megszégyenítő ételeiket fogyasztottuk a szőlőlugas alatt, csodálva a gyönyörű panorámát.

Panteleimonasz

Hazafelé Dionüszoszról hallottunk. Zeusz kétszer született fia egy királyhoz készült vendégségbe. Szőlővesszőt vitt ajándékba. Hogy a vessző út közben ne száradjon ki, egy madár csontjába tette. Amikor a növény kinőtte ezt a helyet, egy oroszlán csontjába tette. Út közben tovább növekedett, egy szamár csontjába került. A király nagyon örült a szép ajándéknak és azonnal elültette. Az óta, ha kevés bort fogyasztunk, szabadok és bátrak leszünk, mint a madár. Ha több bort iszunk, erősnek érezzük magunkat, mint az oroszlán. Ha tovább iszunk, jó sok bort, akkor a szamárhoz kezdünk hasonlítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram