Nagyon régen volt, amikor egy hétig beszélgethettem egy eszkimó nővel. Egy dán házaspár világkörüli útján megállt a tanyai szálláshelyemen és megismerkedhettünk. Különböző civilizációk, ha találkoznak, akkor nagyon érdekes témák jönnek elő. Nagyon kedves téma volt például az európai ember házának mérete. Nagyon vicces kérdéseket tettek fel, és amíg válaszoltam, magam is megvilágosultam a gyűjtögető szenvedélyünk mértékén.


Gondold végig! Mennyi holmival veszed magad körül, mind megveszed és örzöd a végkimerülésig. De eszedbe sem jut világot látni annak az értékéből! Vajon melyik is a boldogítóbb?


A korom előre haladásával egyre kisebb lakásba költöztem. Praktikus okokból és józan előre látásból. Szempontjaim, tudjam fenntartani, takarítani, jó legyen a közlekedés, elérhetőek legyenek a fontos pontok, melyekre majd húsz év múlva nagy szükségem lesz. Ezek az évek komoly lomtalanítással jártak, és bizony sokszor eszembe jutott a szép eszkimó asszony.


Amikor a végéhez ér, minden ember annyit visz magával, mint amivel érkezett. Tárgyakban és anyagiakban, minden képen. Ha valamivel több leszek az utolsó perceimben, az a szívemben lesz elzárva. Vagy tárgyiasul az életszemléletem, vagy élményeim lesznek. Vajon mennyire fontosak ezek? Szerintem, nagyon, nagyon fontosak!


Lomtalanítás van. Küzdök és érvelek. Emlegetem a koromat és tapasztalataimat. Próbálok a józanészre hatni. Hiába. Nincs az a koszos üveglap, fa hulladék és névtelen lom, melyet kihordanánk! Nem. Tíz körömmel kapaszkodunk a hulladékainkba. Így aztán őrizzük a takarítatlanságot is, hisz a szemét körül, alatt nem lehet tiszta környezetet sem teremteni. Hogy így élünk? Az nem érv, hisz mindig mindenért mások a hibásak.


Számomra nagyon sokat hozott a letisztult környezetem megteremtése. Sokat tanultam belőle és sok erőt ad az egyszerű, rendben és tisztán tartható környezetem. Kevésbé vagyok stresszes. Javít a közérzetemen a gyors takaríthatóság. A kidobott lomokkal elhagytam a múltam szemetét is, van hely az újnak és szépnek.

Helyet kell csinálnod a szép dolgoknak! Meg kell válnod a szemetedtől, hogy jöhessen helyére új boldogság!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram