"Emlékezz mindenre, aminek örültél, ami jó volt, emlékezz arra, amit érted tettek, a nehéz órákra, amelyek szerencsésen elmúltak, és azokra, akik segítettek abban, hogy elmúljanak. Emlékezz arra, hogy segíteni kell azokon, akik rászorulnak.
Emlékezz arra, hogy önzetlen légy, fáradhatatlan, becsületes, igazmondó és önfeláldozó. Felejtsd el, ha félsz! Felejtsd el, ha gonosz indulataid vannak!
Emlékezz arra, hogy mi a jó, és sose felejtsd el, hogy csak jót szabad tenned, ártanod soha."
(Szabó Magda)

Az ölelés
Az ölelés kölcsönös. Napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.” Virginia Satir

Ha az ölelés 20 másodpercig tart már boldogsághormonok szabadulnak fel. A gyógyító hatások nem csak akkor szabadulnak fel, ha a párod ölel, akkor is, ha a háziállatod öleled, vagy tánc közben. Van, aki különösen erősen, áthatóan, odaadással ölel meg. Nekem van ilyen! Kellemes, átható ölelése van! Nem csak úgy egyszerűen átkarol, hanem szívvel ölel! Vannak pedig, akik csak egy gyors kis ölelést adnak.
Az ölelés oxitocin termelést okoz. Ez is egy boldogság hormon. Például emlékezzetek, a szülésre, amikor ez az anyag csökkentette a fájdalmaid és segített az örömérzet elérésében. Ugyanez csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Oldja a stresszt.
Amikor az ölelés nyomást fejt ki a szegycsontra, serkenti a csecsemőmirigyet. Ez pedig erősíti az immunrendszert.
Egy elmélyült ölelés dopamint szabadít fel, csökkenti a depressziót, egyáltalán, ennek kialakulását. A dopamin szint okozza a „jól érzem magam” érzést.
Az ölelés adása és kapása kiegyensúlyozza a bőr vezetőképességét. Ezért kiegyensúlyozza az idegrendszer működését.
Az ölelés a koraszülöttek számára életmentő hatású. Az édesanyjára helyezett, vagy kendővel odakötözött baba gyorsabban fejlődik és kerül haza otthonába.
Az ölelés, öregedés gátló hatású. Az oxitocin termelés segít a test rugalmasságának megőrzésében is.
Öleljük meg tehát egymást gyakrabban! Hosszan és mélyen! Kapaszkodjunk egymásba és legalább 20 másodpercig érezzük egymás szívdobbanását és testének melegét!


Szép napot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram