,,Nagyon furcsa szeretni valakit, akit nem is látok..
-Sohasem azt szereti az ember, amit lát, hanem amit érez.
-Igen.
-Nem tudod?
Ha csak a látványt szeretné,
könnyen kiábrándulna belőle.
Mert a látvány változik.
A földi létben ritkán szépülnek meg a dolgok.
Inkább elhervadnak. Megráncosodnak. Megvénülnek.
Megcsúnyulnak.
Tönkremennek.
Elvesztik arcukat.
Ezért fontos, hogy azt szeresd, amit érzel.
És téged is az szeret, aki érez. Nem tudtad?
(Müller Péter: Aranyfonál)

Müller Péter idézetek

Olvasni boldogság és varázslat. Eljutni, betekinteni egy másik világba, gyermeki öröm. Kicsit más lehetek, máshol élhetek, kipróbálhatok egy színesebb világot. Ha ez az érzelmi világ, akkor is nagyon izgalmas.


A fenti idézetet tágabban értem, mint az író gondolta, de nekem nagyon tetszik. A szeretet önmagában is nagyon foglalkoztat. Nem látvány, nem ráció, hanem érzelem, ami csak a szívből táplálkozik. Gyakran érzem azt, hogy szeretni valakit, mintha sokkal jobban önmagunkról szólna, mint a másikról. Például a viszont szeret-e kérdése nem igazán befolyásolja az én érzelmeim. A viszonzatlan szerelem sokkal inkább a testiségre vonatkozik.


„A szeretet Aranyfonala nem szakad el. Minden más elszakad, megrozsdásodik, tönkremegy, megszűnik, de a szeretet – ha igazi – maradandó kapcsolatot jelent.” Müller Péter. Ha ugyan ezt visszafordítom, akkor az elfeledetteket nem szerettem igazán. Talán szerettem vele élni. Talán szerettem a közös dolgaink. Sok minden benne van ebben. De ha elfeledtem tovább szeretni, akkor az, nem is volt igazi. Néha úgy érzem, hogy ez a valami csak illúzió. Hisz olyan csekély a tartalma és az aktivitása, mégis marad az érzelem. Vagyis az igazi szeretet nem kér a produkciókból és felhajtásokból, mégis marad.


Szeretetből építünk házakat, családokat, barátságokat. Szeretetből főzünk újházi tyúklevest és sütünk palacsintát. Mosunk és takarítunk. Kicseréljük az ágyneműt és kikészítjük a gyógyszert. De! Aztán meg van az a szeretet, amelyből magunkat építjük. Amitől jobbak és értékesebbek leszünk. Amiben lubickolunk és gyógyulunk. Semmi palacsinta vagy takarítás! Semmi. Csak a mezítelen szeretet, amitől egyszerűen csak jobb emberek lettünk! Csak.


Végül Antoine de Saint-Exupéry. „Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant.”

13 kedvenc idézetünk A kis hercegből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram