A Jézuskától kapott ajándékkal pihengetem az ünnepi gyűrődést. Imádom a könyv méretét, mert ilyen vén anyáknak is jól olvasható. Ez pedig már fontos számomra, hisz néha a szemüveg is kevés. A tartalom pedig igen karcos, falom a sorokat, olvasok lámpafénynél is, pedig nem szoktam. Érdekel, leköt, felizgat, megdöbbent és gondolkodásra sarkall.

Az elején tartok, ezzel a könyvvel nem lehet sietni, meg kell rágni a sorokat. Nem csak kapukat dönget a véleményével, hanem női, férfi, anya és apa agyakat ostromol. Hálás vagyok az írónak, Angélának, bocsi, Murinai Angélának, hogy megírta, felvállalta ezt a témát. Nem tudom, mennyit gondolkozott azon, merjen-e nyilvánosságra hozni ilyen véleményt és tapasztalatot, mert abban biztos lehetett, hogy a visszhang nagyon kemény lesz minden irányból.
A patriarchális világ nem tűr ellentmondást, lázadást és lázító gondolatokat sem. Ismerem azokat a jó hangosan kimondott átkokat, amivel illetik a lázadó feminista véleményt, bármi is legyen az indoka. Ember legyen a talpán az a nő, akinek állnia kell a férfi által megfogalmazott viszont kritikát. Sőt, Angéla számíthat női olvasói meg nem értésére is. Hisz, igaza van, telibe talált, eltalált életeket, amelyeknek egyetlen hasznos pontját negligálja ez a könyv. Igen szúrja a szemem, hogy az írónő által emlegetett gyermektelen nő témája milyen érdekes a közbeszéd számára, akkor, amikor legalább annyi, ha nem több, a gyermektelen férfi! Sok aktív korú nő társ hiányában nem szül, a férfi viszont határozott szándékból nem akar apa lenni.
Mind különbözünk, más az utunk, mások a lehetőségeink, vágyaink. Nekem az anyaságom volt a mentőkötél, a kapaszkodó, a gyógyszer, mert olyan sebekkel érkeztem erre a szép világra. A férfiközpontú világ nekem más ponton teher.  De látok, tapasztalok, vannak anyák ezrével, kiket ismerek, és vannak felnőtt gyerekeim, akik élete nem az, mint az enyém. A könyv mondanivalója számomra is elfogadható, igaz és tanulságos. Amint a végére értem, adom tovább a családban, nekik is el kell olvasniuk. Nőknek, férfiaknak, anyáknak és apáknak egyaránt!

A tabudöntögetés korát éljük! Ki kell mondani azokat a gondolatokat, amelyek fájnak, sebeztek, megaláztak, nem bírják már az idő szavát. Felbátorodtam ennek a könyvnek az olvasása során! Itt van előttem egy bátor példa, mire való az írástudó nő. Követlek Murinai Angéla, remélem a tollam és a kezem is bírja majd az iramot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram