A személyiségem megismerésében, önmagam megismerésében hosszú utat jártam be. Sokat kellett tanulnom. Még most is haladok ezen az úton. Vannak dolgok, amiket újra és újra elő kell venni, és vannak, melyeket még nem ismerek.


Az egyik legnehezebb a minősítgetés elhagyása. A mindennapi életünk erősen arra fordítja a figyelmünket, hogy mindenről azonnal legyen kategóriánk. Az étel sós, vagy nem eléggé az? A cipő a lábamon megfelelő? Az időjárás meleg, hideg, szeles, borús? A másik ember sovány, kövér, alacsony, magas? Én most jó vagyok, vajon? Kövér vagyok? Okos vagyok? Nyuszi vagyok?


Az egészséges önbizalom az élet minden területén meghatározza a boldogulásunk. A kitűnő munkát végző dolgozó nem feltétlenül kap elismerést, főleg ha tele van kétségekkel önmagával kapcsolatban. Mind ismerünk olyanokat, akik középszerű teljesítménnyel érnek el nagyot a ranglétrán a hatalmas önbizalmuk segítségével. Személyes tapasztalatom, hogy a legjobb munkaerőket kihasználják a munkatársai és a vezetői is, ha nem tudja önmagáról, hogy ki is ő. Persze, ez nem általánosítás, de előfordul!


Az egyéni boldogságunk is nagyon függ attól a képtől, amit önmagunkról alkotunk. Hiába mantráz a család, a környezet, a hozzád közel álló, hogy jó vagy, okos vagy, ügyes vagy! Néha még talán rossz is ezt hallani tőlük, ha nem hiszed magadról.


Nemzedékek kerültek ki a kezem alól, akiknek az egyik legfontosabbat tanítottam meg a legjobban. Te vagy a legjobb! Szuper vagy! Higgy magadban! Szeresd önmagad! A legjobban önmagad szeresd! Annyi sok felesleges dolgot meg kell tanítani, tanulni! Hát a legfontosabb ki ne maradjon!


Igaz, ez a fenti fontos tudás, önmagamnak nagyon nehezen jött. Sokáig az objektív valóság irányított és taposott halálra. De, eljött a megvilágosodás!


Szóval, mikor is jó az a jó? Ki mondja meg? Csak a Mercédes a jó? Dobd ki a Suzukid, mert azzal csak kripli vagy? Jó csak a pacalpörkölt, ne egyél mást, mert nem vagy jó! Sovány vagy? Jaj, szörnyű! Hízz meg, ha nem akarsz rossz lenni! Molett vagy? Istenem, katasztrófa! Azonnal el a kajával!


A világ egy csodaszép hely! Mindenkinek van benne hely. Mindenki jó és a legjobb. Így kerek ez a szép hely! Te vagy a legjobb! Mindenben. Szuper vagy! Ne hasonlítgass! Hisz azzal csupán a személyiséget tagadod meg! Szabad mindenkinek egyéniségnek lenni! Lehetsz önmagad, az önmagad csodájában!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram