A harisnya ruhadarab, célja a lábfej és a termék kivitelétől függő magasságig a lábszár öltöztetése és védelme. Esztétikai és funkcionális szerepe van, és kivitelét egyrészt a mindenkori divat, másrészt a betöltendő védelmi illetve egészségügyi szerep határozza meg. Sokféleségét még annak is köszönheti, hogy megjelenése, viselési kényelme, tartóssága függ az előállítás módjától is.


A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint:
• harisnya: a lábra simuló, térden felül érő kötött páros ruhadarab;
• térdharisnya: a térd aljáig érő harisnya;
• harisnyanadrág: nadrág és harisnya kombinációjából álló ruhadarab;
• zokni: térden alul, bokán felül érő rövid harisnya;
• bokazokni: a bokánál nem sokkal feljebb érő zokni;
• titokzokni: a cipőből ki sem látszó, vékony zokni.


Létezik még a lábtyű is, amely a kesztyűhöz hasonló ötujjas harisnya vagy zokni.


A női finomharisnyákat manapság már kizárólag nylonból készítik. Annak érdekében, hogy a harisnya minél rugalmasabb legyen, az alapfonal mellé kiegészítésképpen gyakran elasztánfonalat is bekötnek. Egy másik szokásos eljárásnál a rugalmasságot speciális eljárással hullámossá, kuszálttá tett poliamidfonal használatával érik el. Különösen exkluzív célra fényes fonalból készítik a harisnyát, amely a lábon nagyon mutatósan csillog. Az „üvegnylon” harisnya rendkívül vékony, fényes, áttetsző poliamidfonalból, sarok- és orrerősítés nélkül készül, amely alatt a körömlakk is jól látható.

A hatvanas évek harisnyái, ezekben még nincs elasztán
Csinos régi típusú harisnya csíkkal hátul
A régi típusú harisnyánkhoz harisnyatartó is kell


A női finomharisnyákat alkotó poliamidfonalak finomságát den jelöli. Minél kisebb ez a szám, annál vékonyabb fonalból készült a termék. A legfinomabb harisnyafonal ez idő szerint 8 den finomságú, ami mintegy 0,02 0,03 mm fonalátmérőnek felel meg. Szokásos még a 20 den vagy a 40 den finomságú fonal használata is ezeknél a termékeknél. A vastagabb fonalból készült harisnya erősebb, tartósabb, de kevésbé „exkluzív”.

A kedvenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram