Advent a keresztény kultúrkörben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig tart. Advent első vasárnapja, amely Szent András napjához legközelebb eső vasárnap, egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.


Számomra a lelki készülődésen kívül számtalan női, anyai, nagyszülői tennivalót is jelent. Ha tudatosan és megfontoltan teszem a dolgom, akkor a karácsony számomra is kellemes és nyugalmas lesz. Tehát előre tervezek és fokozatosan haladok a cél felé. Nem bírom a dömpingszerű munkát, a rohanást. Olyankor túl sokat hibázom, és ez frusztrál is.


Tehát, kezdjünk hozzá! Beszerző körutak tervezve, vagy csak a lehetőségeket kihasználva történnek. Véletlenül is belefuthatok valamibe. Például, az adventi koszorú kellékeit egy üzletben vettem meg, ahová nem is ezért léptem be. Szalmakoszorú, gyertyák (1 rózsaszín és 3 lila). Otthon megtalálom a többit, gyűjtöm a természetes anyagokat ehhez előre. Előkerül az ajtódísz is most már.


Aztán az ajándékok dolga. Nálunk a gyerekek kapnak hagyományosan karácsonyi ajándékot. A felnőttek jelképeset. Az idén ezeket magam készítem el. Gyűjtöttem kicsi üvegeket hozzá. Nőknek diót és különböző bogyókat teszek mézbe. A férfiaknak kisebb üvegekbe ágyas pálinka készül. Az ágy aszalt gyümölcsökből, mazsolából, bogyókból áll. Csináltam egy gyömbéres, mézest is. Vajon milyen lesz? Ezeket a spájzban tartom, nem félek, hogy az ünnep előtt esetleg meglátja valaki! Aztán, amikor kicsi nyugodt időm lesz, feldíszítem ezeket.


Amit még az első adventi vasárnap előtt meg kell tennem, az a káposzta fermentálása. Nagy, 5 literes üvegbe préselem az apróra szelt és lesózott káposztát. Teszek közé fűszereket is. Nekem nagyon tetszik ebben a babérlevélen, szemes köményen és borson kívül a birs és a szőlőlevél is. Ha majdnem tele az üveg és jól le is nyomkodtam, felöntöm a maradék lével. A lé és a tető között maradjon 2-3 cm levegő. A leszorításhoz nekem a spatula vált be a legjobban. Az üveget egy tálba teszem, és meleg helységben tartom. Karácsonyig szépen kiforrja magát és nagyon jó íze és állaga lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram