Sokat olvasok most a szülő-gyerek kapcsolat problémáiról. Elég nehéz terep minden tekintetben. Aztán néha találkozom valamivel, amin meghökkenek: a bántalmazás azon formái, amelyek nem egyértelműek kívülről, nagyon alattomos terület. Érinthetik a családon belüli kapcsolatokat, de a párkapcsolatban is jelen lehetnek. Sőt, a passzív érzelmi bántalmazás munkahelyi kapcsolatokat is jellemezhet.

Biztosan találkoztál már te is hasonlóval, átélted, vagy szemlélője lehettél, a passzív bántalmazás egyik formája, amikor az egyik fél kilép a kommunikációból. Konfliktus helyzetben, vita helyett, egyszerűen kilép a kommunikációból, ignorálja a másikat. Azzal legitimálja a saját cselekedetét, hogy hisztis a másik, be sem látja, hogy a viselkedése milyen bántalmazó, hogy fájdalmat okoz. Ha valaki rendszeresen elutasítóan reagál másokra vitás helyzetben, akkor valójában passzív bántalmazó. Igaz, legtöbbször tudatában sincs annak, milyen fájdalmat okoz ezzel a másik félnek, de ennek is vannak fizikai következményei.
Valakit elutasítani, olyan, mintha mutogatnánk rá, hogy valami nincsen rendben vele. Gyakorlatilag az áldozat fizikai fájdalmat érez, mintha belerúgtak volna. Nehéz ennek a felfedezése a résztvevők részéről, hisz mindenre magyarázatot találhatnak, de sérülnek általa. A bántalmazó tudatában sincs, hogy a kapcsolati stratégiája károkat okoz a másikban. Az áldozat pedig nem tudja azonosítani, mi okozza a kialakult depresszióját. A hallgatást büntetésként alkalmazni, vagy a másik feletti kontrollnak használni, bántalmazás. A hallgatás távolságot teremt, és csak több problémát okoz.
Az érzelmi bántalmazás a lelket sebzi. Írtam már arról, hogy a fizikai jelek, a testi tünetek orvoshoz kerülnek hamar, de az emberek a lelki problémáikkal ritkán fordulnak szakemberhez. A gyógytornászom kérdezte meg: Tudsz segítséget kérni? Kiváló szakember, aki nem csupán az őt érintő betegséget kezeli!

Legyünk igényesek a kapcsolataink minőségében is! Először az önmagunkra figyelést emlegetem. A viselkedésmintáim nem bántalmazók? Egy kis önkritika segíthet felfedezni a saját káros, bántalmazó technikáinkat. Ha pedig felismertük, tudunk változni. Másodszor, a felénk tanúsított magatartásokat is kell értelmezni. Ne tűrjük el, ne viseljük a fájó következményeit bántalmazásnak. Mindenre van megoldás! A konstruktív párbeszéd a partnerek között, vagy végső esetben az eltávolodás, szakítás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram