Leonardo Da Vinci leghíresebb festménye Mona Lisa, La Gioconda. Leonardo nem nevezte el a festményt, a reneszánsz idején ez még nem volt szokás. A festő halála után Giorgio Vasari adta a képnek a Mona Lisa nevet. Mona rövidítése az olasz Madonna, asszony vagy asszonyom szónak. Gioconda a nőnemű alakja a gondtalant jelentő férfinévnek.


Vagyis a rejtélyes mosolyáról ismert nőalak a Gondtalan asszony, Gondtalan nő asszonyom. Madonna Gondtalan. Madonna Gondtalan Nő. Igazán szép feminista megközelítés! Egy ilyen csöndes, békés, szép vasárnap reggelen!
Ne vessetek rám követ, de ez elindított bennem egy gondolatsort! A női létem megélését. Azt az utat, amit a nő megél az élethosszban. Vitatkozzatok velem nőtársak! Szóljatok, ha elcsúszott a gondolat! Figyelmeztessetek, ha félreértek!


Nőnek születtem. Nem csak biológiai értelemben, hanem a maga misztikus valóságában. Sok karizmatikus nő közé és éretlen gyereklány gyermeke ként. A köröttem élő nők példát mutattak a női életút milyenségében. Erős és határozott nagymamák. Bátor és rendíthetetlen nagynénik. Független és önálló nő rokonok. Fejet hajtó és megalkuvó nő hozzátartozók.


Már gyereklány koromban is tanítottak a női mivoltom viselésére. A háztartásban elfoglalt szerep megtanulása fontos volt gyerekkoromban is. Tudjak főzni, csirkét vágni, időben asztalra tenni az ételt, tisztelni a családfőt, csendben maradni, ha férfi szól. Aztán, hogy a nő az igyekszik megőrizni a külső megjelenését is. Nem eszem akármit, mert mondta nagymamám, hogy ronda leszek, ha pattanásos a bőröm. Hogy az öltözködésem nem mindegy, mondta keresztanyám. Nagyon régi emlék, amikor kezdő tanító koromban apám megjegyezte, nem baj kislányom, ha úgy is nézel ki, mint egy nő.


Asszonyom Gondtalan. La Gioconda, Mona Lisa. A mosolya nekem kedves. Örülök, hogy a hosszú női utamon megmaradt a mosolyom. Meg tudtam őrizni azt a meleg, szerető, gondoskodó érzést, ami velem született. Nem veszítettem el út közben. Van mit tovább adnom az utánam jövőknek. Adhatok a lányaimnak magamból és példát mutathatok az unokáimnak, mint tették velem azok az erős asszonyok, akik elindítottak engem is az életúton.


Csodálatos dolog nőnek lenni! Nőnek lenni a maga teljességében és megélni ennek a létnek minden mélységét és magasságát! Szerencsés vagyok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram