Az életben az egyetlen állandó a változás maga. Nem áll meg, halad, és az a kerék csak egyre forog. Fenn és lenn, és fenn és lenn. Nem áll meg. Ha néha azt hiszem, én már mindent láttam az életben, szembe jön velem a meglepetés. Az utolsó szemhunyásig van új, az után meg még nem voltam, nem tudom, akkor milyen tapasztalásaim lesznek. De, komolyan! Az élettapasztalat mindig szaporodik, sose gondold azt, már eléggé megbölcsültél!
A fenti gondolataim egy Osho idézet indította el:


"Az élet, mintha feledékeny volna, folyton önmagát ismétli. Ha nem figyelsz oda, akkor tovább ismétli magát, tovább forog, mint egy kerék. Ezért hívják a buddhisták ezt az élet és halál kerekének - az idő kerekének. Úgy forog, mint egy kerék: a születést halál követi, a halált pedig születés; a szerelmet gyűlölet követi, a gyűlöletet pedig megint szerelem; a siker után kudarc jön, azután megint siker... Csak figyeld meg!

Elég, ha néhány napig valóban odafigyelsz, és feltűnik előtted az egész működési rendszer; a kerék működési rendszere. Egyik nap csodálatos reggelre ébredsz; nagyon boldognak és vidámnak érzed magad - egy másik napon pedig olyan tompa és lehangolt vagy, hogy azon töprengsz, hogyan végezz magaddal. Pedig előző nap még tele voltál élettel, boldogsággal, és mélységes hálát éreztél Isten iránt ezért a hangulatért. Most meg itt siránkozol, és nem látod értelmét annak, hogy tovább élj... És ez egyre csak így megy, és te nem veszed észre ezt a sablont.
Amint meglátod a sablont, ki tudsz ugrani belőle."

Később belekevertem Sigmund Freud gondolatait is. Milyen szerzett élményeink határozzák meg a hozzáállásunkat az élet dolgaihoz, és mi vajon miket adunk tovább az utánunk jövőknek? Elfojtani semmit sem lehet teljesen, tudat alatt megmutatja magát, utat tör. Kibújik a szög a zsákból? Talán. A valódi énünk elrejthetetlen.
Nézzétek el a kalandozást! Esik és még alig fogyott a kávémból. Meg itt állnak előttem sorban a vitaminjaim, várják, hogy majd egyenként elszopogassam őket. Tudjátok, hogy jobb a rágótabletta, mert a száj nyálkahártyáján hatékonyabb a felszívódás, mint a gyomorban? Nekem ez új információ. Kicsit gátlásosan adtam elő magam a gyógyszertárban, eddig csak gyereknek választottam ezt a lehetőséget. De a gyógyszerész rezzenéstelenül rakta elém a dobozokat. Most meg azon agyalok, vajon mennyi időbe telik, míg egyenként elszopogatom őket?

Szóval, élvezd a változást! Önmagad változása a tiéd! Ne bámuld a másikét, hagyd meg neki a szabadságát! Ne állj meg siránkozni, mindig újra felkel a Nap! Vedd észre a változásokat, ha kell, állj meg egy pillanatra, és tanulj, hogy a mókuskerék helyett a tanulságok mozgassák a körforgásodat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram