"Ha beszélek hozzád, számolok azzal, hogy lefordítod magadnak a mondanivalómat!
Ezzel számolj te is!
Hogy a másik ember: egy másik világ!
Minden egészen más benne!
A képzelete, a gondolatai,
az érzései, a vágyai és a reményei."
Müller Péter

Kommunikálni annyit jelent, mint gondolatot cserélni, közölni, tájékoztatni, adatokat továbbítani. Számtalan formában tesszük ezt naponta. Kérve, vagy kéretlenül. Folyamatosan és állandóan. Nekem a hallgatás is kommunikáció. Amikor nincs válasz a közlendőmre, esetleg kérdésemre, az is sokat mond.
Mivel a beszélőkém kissé túlfejlett, nagyon sok információm van erről. Nagyon sok pozitív és negatív tapasztalat. Talán, már tudom kezelni és nem áradok, mint az árvíz gátszakadáskor, de még mindig lehet szószátyárnak nevezni.
Hiba vagy erény? Nem tudom. Ilyen vagyok. Hozzám tartozik, fontos jellemvonásom. Mentségem legyen, hogy sem csúnyán nem beszélek, indiszkrét sem vagyok, és nem teszem ezt illetlenül. Az utóbbi időben érdekes tapasztalatom, hogy akik hallgatásra buzdítanak, azok árasztanak el a legjobban később a véleményükkel. Ezek a helyzetek nagyon tanulságosak, mert igyekszem mindig úgy venni a szóáradatot, mintha magamat figyelném meg a kívülálló szemével.


A tartalom a legizgalmasabb. Az, hogy egy mondat minden ember számára mást jelent. Ki mögött mi van, a szerint fordítja le magának a hallottakat. Néha meglep, hogy egy tárgyszerű közlés is hányféleképpen értelmezhető. Minél több az érzelem a mondanivalóban, annál több a félreértés.


Ha az a tartalom fajsúlyos tényeket tartalmaz, túlságosan érzelmes, mindig kétkedve fogadom. Nem vagyok könnyen megsértődő, ezért néhány mély levegővétel után körbejárom azt a mondanivalót. Sok helyzetben volt ez megmentője a kapcsolatnak, kommunikációnak. Higgadt és nyugodt hangvételű társalgásban aztán kiderül, hogy valóban mi is volt a résztvevők indíttatása, mi a lényeg. A csupasz és egyszerű tény. Ami nem a másik bántása és minősítése, csupán eseten ként rosszul megválasztott szavak sora.


Nem múlhatnak kapcsolatok, barátságok néhány érzelem által túlfűtött mondaton. Annál sokkal fontosabbak vagyunk egymás számára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A bejegyzéshez az első hozzászólás már megérkezett.
Légy te a második, aki folytatja!

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram