Különböző életszakaszainkban magunkra maradhatunk. Nem feltétlenül a nyugdíjas évekre gondolok. Élete közepén is maradhat valaki egyedül, társtalan. Ekkor a legártalmasabb szerintem, a bezárkózás. A munka és a háztartás nem lehet csupán az élettér. Ha ezt választod, egyre több lelki és önértékelési gondod lesz.


Nem könnyű, ez a személyes tapasztalatom is. Nagyon nehéz, ha sok változás követi egymást, megtalálni azokat a közösségeket, melyekhez tartozni szeretnél. Nehéz döntés az is, amikor nem a társas kapcsolataid formálása a lényeg, hanem az egészségmegőrzés.


Én is bezárkózva kezdtem. Pedig népes családom van, akik mindenben mellettem álltak. De egyedül maradtam, társtalan. Lelkem gyógyítása elég sok időmbe került. Ekkor elkezdődött valami, mert meditációs csoportokhoz csatlakoztam. A közös érdeklődési kör segít eligazodni az egyéni gondjainkban!


A sport és a mozgás mindig fontos, élethosszig tartó törődést igényel. Kezdtem gyaloglással és az edzőtermi edzéssel. Az edzőteremben személyi edzővel sportoltam, nehogy sérülést okozzak magamnak, vagy csak feleslegesen fizessek érte. Nagyon eredményes volt az a néhány év! A fizikai állóképességemért sokat tettem, de még mindig alig voltam társaságban.


Ezek után csatlakoztam a Szegedi Szenior Sárkányhajósokhoz. Itt már egy nagyobb közösség tagja lettem. Része lettem egy közösségnek, akikkel emberi kapcsolatokat is ápolunk. Itt találkoztam olyanokkal, akik több más társaság tagjai is.


A Szenior Örömtánc flashmobját meg is néztem, sőt beálltam közéjük én is.

A sárkányosoknál ismertem meg country táncosokat, akik nemrég versenyen is részt vettek.

Sok különböző testmozgással kapcsolatos lehetőség van a városban. Bármelyikhez csatlakozol, ott egy közösség tagja is leszel. Beszélgetni, közös programokon részt venni nagyon fontos. Vannak tornák, pilates, jóga. Más jellegű mozgások a nording walking és a teke.

Persze, vannak egyéb közösségek is. Most csak olyanokról írtam, melyekkel személyesen is találkoztam.

Nagyon fontos, hogy nyiss és keress közösségeket! Nem kell a hét minden napján menni valahová, de nagyon fontos része az egészséges életnek a tartozás valahová. Ez lehet a régi munkahelyed, régi iskolatársak, bármilyen szakkör, de legyen!

Könnyű beleragadni az önsajnálatba, az áldozat szerepébe. Nem kell kinézni sehogy, nem kell frizura, csak kényelmes otthoni papucs. De ha belegondolsz, hogy egész hátralévő életedet így fogod tölteni, akkor szembesülsz a valóságoddal. Kicsit hosszú 20-30 évet rozzant testtel a televízió előtt ülve leélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram