Mindenki csak saját magát bírja el és csak a saját magáét tudja megoldani. Hamar sötétedik, hosszúak az esték, az időjárás okán is többet beszélgetünk. Megy a nagy népi panaszkodás. Nem arra az egészséges kis női pletykálásra gondolok, ami még bele is fér a mindennapokba, hanem a végeláthatatlan áradatra a rossz életről. a többiekről. Másokról. Azokról, akik épp nincsenek jelen.

Megmérgezi a napját annak is aki panaszkodik, és annak is, aki hallgatja. Természetesen kell osztozni, segíteni és támogatni, de amikor ez már a tomboló árvíz, akkor semmi értelme. Teljesen lehangol, amikor valaki azért hív fel telefonon, hogy rám zúdítsa a panaszfolyót, de nincs lehetőségem sem eldicsekedni aprócska kis örömömmel sem. Megértek én mindent, de mikor befejeztük, készítettem egy jó nyugtató gyógyteát magamnak. Semmi meg nem oldódott, semmi meg nem javult, semmi nem változott, csak jól felidegesítettük magunkat.

Ezekben a beszélgetésekben zavar, hogy a panaszkodó teljesen elfeledkezik arról, ő maga is generálta ezeket a helyzeteket. Mi magunk teszünk valamit, érzünk és kisugárzunk, amire érkezik a külvilág válasza. A helyzeteket mi magunk is behívjuk, okozzuk. Rám pakolta a terhét, de semmi meg nem oldódott, csupán nyomja az én vállam is. Ismételgeti újra és újra, amivel erősíti azt, fokozza a nyomást, annyira, hogy már a megoldás sem látszik. A panaszkodással a kis teherből teherhajó lett, de kiút az nincs.
Nem erősíteni kell a problémát a panaszkodással, hanem a megoldást lenne jó segíteni. Abban pedig a panaszkodás nem segít. Elfordítja a figyelmet a lényegről, csak még zavarosabb lesz az egész. Megfigyelted már a panasz dinamikáját? Ismételgeti újra és újra, ugyan azt mondja többször. Jó erősen beágyazza, hogy utána meg sem tudja oldani.
Mindenkinek van rossz is, okot mind találhatunk a siránkozásra. De az nem segít semmiben. Vagy teszek a megoldás érdekében, lépegetek apránként kifelé a bajból. Vagy időt hagyok magamnak, hogy leülepedjen, megvilágosuljon, majd később keveredek ki belőle. Az sem rossz taktika, ha hagyom az egészet, és engedem magától megoldódni. Ha nem érdemes vele foglalkozni, idővel szinte magától elrendeződik.
Ne panaszkodj! Nem segít semmiben. Teher neked és annak is, aki hallgatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram