Egyszer már tettem egy fogadalmat, hogy leállok a bögrék gyűjtésével. Akkor, hogy nyomatékot adjak a döntésemnek, a különböző jellemű és típusú kávés csentreseket ott is hagytam a lakásban, ahonnan elköltöztem. Letudtam egy korszakot.

            Az új otthonban új törvény szerint a Klimt lett a kávés, a nagy piros pöttyös pedig a teás. Tartotta mindkettő a helyét, nem vettem újat, a megszokás jól eső érzéssel töltött el minden reggel. A Klimt elegáns hangulatot adott a reggelemnek, cseppet sem kopott az aranyozása a mosogatógép miatt sem. A pöttyösnek változó a tartalma, téli aromás teák után, friss nyári ízek, a kedvenc akácvirág és menta váltakozik az erős angol reggeli itallal, a csipkebogyóval, citromfűvel, meg azokkal az érdekes fajtákkal, amelyek az utamba kerülnek.

            A Hídi vásárban nézelődtünk, a lányom vásárolgatott is kis vásárfiákat, amikor megláttam egy újat. Egy csinos új bögrét. Először tovább mentem, mert a szabályokat be kell tartani, a hűség mindenekelőtt. Visszafelé azonban elcsábultam. A füle fogott meg. Jó a fogása, a kis kunkori csomó rajta, ami jól a tenyerembe simul. Nézegettem, tapogattam, megérintett az anyaga, az a mély agyag, sár, amit megdolgozott a mester. Gyúrták, dagasztották, formázták a testét, majd égették a kemencében. Festették és újra égették, hogy most a kezembe simuljon. Ő nem aranyozott, hanem inkább antikolt. Színe sem hivalkodó, matt és halvány, pasztell színei nem világítanak. Megvettem.

            Az idők változnak, vagy én? Nem tudom. Aki jön, azt fogadni kell, okkal csatlakozik hozzám. Ami megy, annak lejárt az ideje, el kell engedni. Oka van a változásnak. Minden helyzet tökéletes, akkor is az, ha a szabályaimon változtatni kell. A világ megy a maga útján megváltoztathatatlanul, változni csak én tudok. Megfelelő időben történik minden, nem később és nem hamarabb. Tovább kell lépnem, tapasztalatokkal gazdagodva, az új idők felé.

            A Klimt bögre a polcon hátra került. Ott van, nem adom másnak és ki sem dobom. Aranyos fényével ott csillog a hátsó sorban. A reggeli kávém pedig az új antikolt bögrében illatozik és várja, hogy megigyam. Új bögre korszak indul!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A bejegyzéshez eddig 2 hozzászólás érkezett.

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram