Szükségem van rád!

Ezt a mondatot egy barátnőm kapta karácsonyi ajándékba. Nem beszéli elég jól a magyar nyelvet és ezért átbeszéltük. A szavak jelentését, a jelentéstartalmakat, a szavak érzelmi töltését. Szép kis történet kerekedett ki belőle. Néha lefordít nekem szólásokat, melyek angolul nagyon is csattanósak, de magyarul szinte értelmezhetetlen. Meg néha én magyarázok valami vicces szófordulatot és számára az nem mond semmit.


Életünk egyes szakaszaiban kevés hasonlót hallunk és nem is mondjuk ki őket. Ezekben az években meggyőződésünk, hogy ha túl sokszor hallom vagy mondom, akkor elkopnak és kiürülnek. Érezni kell, és nem mondani. Üres szó. Elcsépelt. Aztán elveszítesz valakit, és csak a hiánya marad a ki nem mondott szónak. Azóta nagyon megváltozott a véleményem az érzelmeket kifejező szavakról. Elnyűhetetlenek, soha ki nem üresedők és a legfontosabbak.


Amikor kedves szavakat kapok a gyerekeimtől, netán kicsi piros szíveket, bókokat másoktól, dicsérő elismerést valakiktől, akkor azokat nagyon megbecsülöm. Nagyon nehéz ezeket kimondani! Próbáltad már? Mennyi gátlást kell legyőznöd, mire ki tudod mondani valakinek, hogy szeretlek! Pedig fontos! Elsősorban magadnak fontos, te érzed és a te lelked melegíti az érzés. Másodsorban a másik számára nyújtott érzelem. Sokszor néhány kedves szó egy másik ember számára mentőkötél, kapaszkodó, az utolsó szalmaszál. Ne kicsinyeld, ha nem tudsz mást adni, csak néhány kedves szót! A lelki táplálék nagyon fontos neki is, és neked is.


Mond ki az érzelmeid! Nagy bátorság kell hozzá, talán a legnagyobb, pedig nagyon fontos. Csak a gyávák nem éreznek, nem tudnak érzelmet adni. A bátor sosem fél kimondani! Attól csak még erősebb lesz.


Szükségem van rád! Kimondani és átadni, hallatlan bátor cselekedet. Ha kapod, becsüld meg! Az érzelmek nem mérhetőek, nem kategorizálhatók és nem részei a cserekereskedelemnek sem. Soha sem adok-kapok. Sőt, sokszor lehet nagyon is egyoldalú. Ez viszont nem csökkenti az értékét. A bátor és erős emberek éreznek, és az érzelmeiket kifejezik. Nem félnek adni, akkor sem, ha nem kapnak viszont semmit. Csak abból tudsz adni, ami neked, van!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A bejegyzéshez eddig 2 hozzászólás érkezett.

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram