Mindig vannak új szerelmek. Most éppen a Pilates. A mozgás az életem alapja, nélküle nem élek. Nem csupán testi, hanem lelki táplálék. Az igazi pihenés és kikapcsolódás nekem tartalmaz valamilyen mozgásformát. Néha csak kipróbálok valamit, néha pedig csinálom hűségesen sokáig. A változás mindig kellemes, a különböző sportok a testem különböző pontjait veszik kezelésbe.
Az új szerelem a véletlen szülötte. Egyszerűen csak olyan lehetőséget kerestünk, ami délelőtt van. Nem szeretünk este tornázni. Rátaláltam az Oázisban a Senior Pilatesre, és vittem a barátnőm is. Az első alkalommal már éreztem, hogy ebből nekem nem elég egy kis ízelítő, ezt én nagyon akarom.
Izomláz és sportsérülések nélkül erős, feszes izomzatra, kitűnő testi erőnlétre és rugalmasságra teszek így szert. Joseph Pilates eredetileg az I. világháború sérült katonáinak talált ki rehabilitációs programot a gyakorlataival. Aztán profi táncosok is rákaptak, mert a Pilates edzéssel sérülések nélkül trenírozhatták az izmaikat. A lényeg a kontrollált mozgássorozatok összehangolása az optimális légzéskoordinációval. Gyakorlat közben tonizálja testem egész izomzatát, a belső izmokat is.
Ez az utóbbi nagyon izgalmas érzés! Olyan izmokat ismerek meg a testemen, melyek létezéséről sem tudtam. Ma sajog valami a lengőbordám alatt. Milyen izom van ott? A combom és a popsim különböző mélységeiről nem is beszélve! Kedvelem a gyakorlatok egyszerűségét, lassúságát. Azokat az apró mozdulatokat, melyek könnyen végezhetők. Néha talán érthetetlen csavarodásba kerülök a testtudatommal, de aztán megtalálom az elveszett karom, lábam.
A mai edzésen eszembe jutottak azok az évek, melyeket megkeserített a lumbago. Telente fizikoterápia, és kezelések tartottak rendben. Hihetetlen, hogy ezek milyen szépen elmúltak a rendszeres mozgással. Na, nem csak úgy mozgással, hanem szakszerűen irányított tornával. Idősebb lettem, és egészségesebb.

Az erőközpont, a has, a hát alsó része, a popsi, a medence izmai, vagyis az összes hasizom, köztük a mély haránt hasizom, a mély hátizmok, a fenék- és a belső comb izmai, valamint a medencefenék záróizmainak összessége. Minden mozdulat ebből az erőközpontból indul ki, innen áramlik az energia a többi izomcsoport felé.

A mozdulatsorok erőközpontból történő tudatos irányításához, szükség van az említett izmok aktiválására, méghozzá oly módon, hogy a köldökünket húzzuk be a gerincünk felé, és az alsó lengőbordákat emeljük meg, mintha egy fűző lenne rajtunk. Ha ezt a pozíciót sikerül hosszabb időn keresztül megtartani, akkor tulajdonképpen elsajátítottuk a módszer alapját.
Nem tudom, elsajátítottam e már a mozgásforma alapját, de lelkesen gyakorlom és minden óra után örömmel látom és érzem magamon a változást. Ez a szerelem nem csupán „egyéjszakás” kaland, kitart és ápol még sokáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram