Ha motivált vagyok, valami cselekvésre ösztönöz. Valami hat rám és elmozdulok egy pontról. Kilépek valahonnan, belépek valahová. Változtatok valamin. Megteszek valamit, vagy éppen abbahagyom azt, ami már nem épít.


Nem könnyű felismerni magunkban a szükséget. Nagyon nehéz annak meglátása, hogy most cselekednem kell. Ha pedig felismertem a szükséget, valaminek motiválni is kell, hogy megtegyem a szükségest. A felismerés és a motiváltság nagyon nehezen érhető el. Onnan azonban, mintha könnyebb lenne.


Izgalmas kérdés a motivációban, hogy külső vagy belső. Kell a külső, vagy elég a belső motiváltság? Melyik a nagyobb? Mikor melyik hat? A büntetés vagy dicséret számít? Hogyan hat rám, ha örömet lelek valamiben? Mennyire hajt előre, ha átlépek a saját határaimon?


A legnagyobb motiváció a szeretet. Ezt a mondatot még leírni is nagyon jól esik! Hiszem és vallom! Tanítani gyerekeket csak úgy érdemes, ha szeretettel tesszük, szeretem őket és ők is engem. Nem létezik érzelemmentes tanítás. Ha pedig az érzelem nem a szeretet, az valami sziszifuszi munka lehet. Nem tudom még elképzelni sem, annyira abszurd gondolat.


Az élet legnagyobb motivációja a szeretet. Számtalan akadály van, nagyon sok a kicsi kavics életünk útján. A komfortzónából kilépni pedig valami elképesztőnek tűnik néha. Elveszíthetem a megszokottat? Hogy rossz már? Kit érdekel? Megszoktam. Tíz körmöm mélyesztem a kínjaimba, mert azok az enyémek már időtlen idők óta.


Aztán a szeretet lassan elkezdi eróziós munkáját. Észre sem veszem és te sem látod, de dolgozik kitartóan! Szeretni, az olyan csodákra képes bennünk, hogy amikor képesek vagyunk hátra tekinteni, alig hisszük el. Nézem, mi volt és mi lett, és nem hiszem. Pedig megtörtént!


Nem akarjuk már megváltoztatni egymást. Már tudjuk rég, hogy az egy felesleges és lehetetlen. Illetve, kiforgathatjuk egymást és önmagunkat is a saját bőrünkből. De annak mi értelme? A birtoklás az nem szeretet! Meglátni azonban, hogy csupán szerettem valakit, és az milyen változást okozott benne, az valami csodálatos!


Próbáld ki! Semmit sem kell tenned, csak szeretni. Feltételek nélkül és szívből! Csak ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram