Bogaras vagyok némely dologban. A filmek is ebbe a kategóriába tartoznak. Vannak kedvencek, meg vannak, amiket szeretnék látni, de sosem teszem meg. Nem tudok stílusokat, vagy kategóriákat kiemelni. Egyszerűen, vagy megfog, vagy hidegen hagy.

Ilyen ikonikus számomra, az Avatar. A színei, a zenéje, a szimbolikája, és természetesen a természet és az ember kapcsolata. Valószínűleg nyomot hagyott bennem az a 35 év, amit az erdő közepén éltem le. Olyan apró kis emlékek, hogy benézett ránk a róka a teraszajtón, vagy a sok csata a diólopó mókusokkal, a szarvasok, akik rendszeresen körbe rágták a körtefákat, maradandó nyomot hagytak bennem.
Az Avatar második részében a víz, a tenger a főszereplő. A tenger pedig nagy szerelmem! A víz, ami körülölel és kitölt, és az élet bölcsője, a születés és halál között legfontosabb elemünk. A szimbólumok ma sok meditációban szerzett élményem hozták fel. Erősen ezoterikusnak éreztem az egész gondolatvilágot. A bolygó népe és a természet közötti mély kapcsolatot szépen kihangsúlyozták, bemutatták. Nem áll tőlem messze ez a gondolat! A képek, a természet, a víz, a fantasztikus élőlények, fantáziadúsan kidolgozottak.
Hosszú film, de az esemény annyira mozgalmas, hogy ki lehet bírni. Sőt. Meg aztán, olyan kevés a néző, hogy nem kell senkit zavarni, ha közben ki kell menni a mosdóba. Családias hangulatú vetítés volt. Persze, sokat számít a 3D-s szemüveg is. A látványos elemek igazán hatásosak. Többször kaptam el a fejem, hogy nehogy homlokon találjon egy dárda, és a mellkasomig hullámzó víz érzete is érdekes volt.
Filozófikus gondolatokat ébresztett bennem a vetítés. Az ember, az agresszió, a pénz hatalma az erkölcs és az értelem felett, a végtelen fegyverkezés és a pusztítás szemben állása a természettel és a természeti népekkel. Tökéletesen kidomborította a film az ember hibáit, a félresiklott ideológiák kártékonyságát. Nem is értem, hogy ha ilyen világos minden, akkor miért is haladunk ilyen sebességgel a saját romlásunkba?

Nagyszerű élmény volt! Talán egyszer, valaha az ember cselekedni is képes majd szépeket, jókat és helyeset, nem csak megfogalmazni az ideológiát, akkor eljön a szép világ!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram