Van, akinek a rossz a jó?

Ha arra gondolok, hogy az életem próbatételek sorozata, kicsit túl keménynek érzem. Nem tetszik a próbatétel szó. A nehézségek egyes életszakaszokban súrolták az elviselhetetlent, de összességében a megélt éveimben több a boldogság, mint a rossz. Ha mégis boncolgatom, hogy mennyire tettek azok gazdagabbá, fényesebbé, valódibbá és szeretetre méltóbbá, vannak kételyeim. Hazataláltam, ez biztos. Viszont úgy érzem, kellenek a szép dolgok a tartalmasabb élethez. Akit nagyon legyalul a sors, honnan is tudhatná, milyen boldognak lenni?

Nem kedvelem a törtetőket, azokat, akik mindenkin átgázolva tudják csak a céljaikat elérni. Éppen ők azok, akik szemléltetik szerintem, hogy a valódi boldogsághoz elengedhetetlenek a szívmelengető érzelmek. Eszembe nem jutna beleszólni más életébe, még akkor sem, ha önemésztő életet él. Nem dönthetek mások helyett. Van, akinek a rossz a jó.
Ezek a gondolatok egy családdal töltött délutánon törnek fel bennem. Békés és vidám délután volt, szeretetben, sok gyerek-kacajjal, viccelődéssel. A múlt nehézségei mellett, igen is, kellettek a szép és jó dolgok is, hogy ilyenek lehessünk. Nem keményedett bele a szívünk, megőriztük azokat az érzelmeinket, amelyek szerethetővé tették a családunkat.
Itt kapcsolom össze a mai napom a törtetőkkel. Ahol egymás hátán másznak felfelé házaspárok, szülők és gyerekek, rokonok, ott nem marad melegség, lehetetlen őszinte szeretetet őrizni. Volt olyan életszakaszom, amikor közelről láttam az említett törtető feltörekvést. Akkor még nem tudtam, hogy nincs értelme segítségnek, és próbálkoztam. Hiábavalóság volt. Azóta azok a családok már nem funkcionálnak megfelelően, elhidegültek, szétszakadtak.

Ma tizennégyen voltunk együtt. Mindenki hozta a maga egyéni sorsát, az egzisztenciális és egyéb bajait, de a család melegében nem is gondolt a nehézségeire. Feltöltődtünk, a szívünk megtelt melegséggel, adtunk egymásnak az összetartozás erejéből. Elengedtük a görcseinket, gondtalanok lettünk és játékosak. Erőt adtunk egymásnak, és gyűjtöttünk magunknak, hogy legyen az elkövetkező feladatokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram