Te voltál kéznél

Vannak időszakok, amikor többször kerül elém a rossz. Hiába vetem a lelkekbe a szeretet magvait, nem kerülhetem meg ezt. Barátaim között, ismerőseim között is sokféle ember és emberi gyarlóság van. Így most ennek egy részét szeretném körüljárni. Az áldozat, az elszenvedő gyakran teszi fel a kérdést: miért én? Hibáztatja önmagát és kutatja, hogy vajon mit csinált rosszul.


Semmit nem tettél, barátom! Te voltál kéznél. Ennyire egyszerű. Bármennyire szomorú az áldozat szerepe, nem te tehetsz róla. A bántalmazott semmit sem tehet az ellen, hogy ne kerüljön ilyen csapdába. Rosszkor volt rossz helyen. Mindig a manipulátor személye a kulcs.


Persze, ez nem jelenti azt, hogy muszáj tűrnöd! A menekülés az egyetlen megoldás. Nem tudod megváltoztatni a helyzetet, csak elzárhatod magad tőle. Bárki is legyen, el kell szakadnod tőle!


Az emberi rosszindulat lélektana nagyon színes. A személyiségtorzulásoknak vannak enyhébb formái, de egészen veszélyessé is válhat. Engem különösen megrémít az, hogy a bántalmazó pontosan tudja, mit csinál, csak nem az embert látja a másikban, csupán eszköznek tekinti őt a céljai elérésében. Egy pszichopatától ne várj fejlődést – illetve várhatsz, csak akkor jó eséllyel egész életedben várni fogsz. Minden pozitív változás átmeneti, és csak a rád rakott érzelmi bilincs erősítését szolgálja.


A jó és rossz ember fogalma csak a saját fejünkben létezik. Mindenkiben vannak jó és rossz tulajdonságok. Ezek aztán egy élet alatt formálódnak, alakulnak, az erősebbek dominálnak és a gyengébb jellemzők elnyomódnak.

Ezért nem is érdemes harcolnod sem a rosszindulatú emberekkel, sem önmagaddal. Ők ilyenek, Te más vagy. Vagy éppen ugyanolyan. Minél jobban megérted a gyakori viselkedésmintáinkat, annál könnyebben tudsz kezdeni velük valamit. Valamit, ami előre vezet.


Ahhoz, hogy ne sérülj, mindenekelőtt érdemes megértened, hogy a támadás nem a személyednek szól. Nem, nem arról beszélek, hogy „szard le azokat, akiknek bajuk van veled!” hanem arról, hogy egy konfliktus rendezésének többféle módja van, és ha a másik ember az agresszió nyílt vagy látens formáját választja, az nem rólad szól, hanem róla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram