Azt olvastam, hogy bizonyos betegségek gyógyításában is segít a zenehallgatás. Immunoglobin-A termelésére ösztönzi a szervezetünket és az erősíti az immunrendszerünket. Nagyon szimpatikus nekem ez a gondolat, mert sokat hallgatok zenét. Néha csak háttér, aztán van, amikor szomorúság ellen használom. Néha pedig egyszerűen jókedvemben hallgatom.
Segít az emlékezésben. Nekem Csajkovszkij B moll zongoraversenye egy szerelmi történet…. Ez biztosan nem a mély komolyzenei műveltségem okán lehet, sokkal inkább egy udvarló miatt. Támogatja a fogyást is állítólag. Nekem ez kicsit erőltetett gondolat. De ha túl sovány leszek, akkor majd szünetet tartok. Vajon hizlaló nóták is vannak?
Boldoggá tesz és erőt ad. Persze, ehhez megfelelő zene kell. Nem vagyok válogatós, a különböző zenei irányzatokban mindig találok a hangulatomhoz illőt. Van, amikor a népzenei ihletésű dallamok a kedvenceim. Erdő közepében járok…. Sok előadó és együttes van, akinek számomra kedves dalai népzenei gyökerűek. Bagossy Brothers Company. De régebbről például Koncz Zsuzsa.
Ha nyugodt és laza szeretnék lenni, akkor választok olyan dallamokat, amelyek szöveg nélküliek, csak zene. Például Vangelis. Vannak hangszerek, amelyeknek a hangját különösen kedvelem. Például a szaxofon, a tangóharmonika, vagy a hegedű.

szaxofon

Szívesen hallgatok fiatal művészeket. Átütő a tehetség és a lelkesedés az előadásaikban.

Minden nap a reggeli kávéhoz tartozik az aktuális hangulatomhoz illő zene megtalálása. Azt nem tudom, hogy én találom meg, vagy fordítva. Volt már olyan, hogy a reggeli első zene hatására alakult a hangulatom és megalapozta az egész nap kimenetelét. Mint egy szertartás, része lett a kávézásnak. Ilyenkor a választott számnak konkrét jelentése van számomra. Kötődik valakihez, vagy valamihez. Ez a kötődés sokáig megmarad. Vannak zenék, amelyeket sokszor meghallgatok és később, néha évek múlva is tudom, miért kedveltem, kedvelem. A most aktuális kedvenc:

Neked mit jelent a zenehallgatás? Vannak ikonikus zenéid?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

envelopephone-handsetcrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram